
Apa nk masak ari ni yer....lama dh beli fresh milk ni...berangan nk buat triffle dh lama tp tak buat2 lagi....
So rasanya ari ni nk buat la...
resepinye dan selamat mencuba
Bahan
Swiss roll (strawberry lagi best)
Tepung Custard 3 susu besar
Susu Cair 1 tin
Air kosong 1 tin (guna tin susu cair tadi)
Mixed fruit (asingkan air drp buah2)
Jelly crystal lady’s choice (strawberry)
Esen vanilla
Gula secukup rasa
Cara
Potong swiss roll dalam ¾ inci tebal. Letakkan dalam bekas, basahkan dengan air mixed fruit.
Letakkan mixed fruit di atas swiss roll yg dah basah tu
Tuangkan jeli (cara buat jeli ikut jer cara2 kat belakang paket tu…jadi la)
Bila jeli dah keras skit, tuangkan custard (cara buat custard – campurkan 1 tin susu cair, 1 tin air, 3 sudu tepung custard, sesudu vanilla esen & gula secukup rasa - masak atas api sederhana sampai menggelegak..kacau tanpa henti nanti dia hangit – bila dah menggelegak dan warna dah berkilat, angkat, sejukkan ke suhu bilik)
Lepas tuang custard, letakkan mixed fruit lagi, pastu masuk lam fridge, pastu makan
Swiss roll (strawberry lagi best)
Tepung Custard 3 susu besar
Susu Cair 1 tin
Air kosong 1 tin (guna tin susu cair tadi)
Mixed fruit (asingkan air drp buah2)
Jelly crystal lady’s choice (strawberry)
Esen vanilla
Gula secukup rasa
Cara
Potong swiss roll dalam ¾ inci tebal. Letakkan dalam bekas, basahkan dengan air mixed fruit.
Letakkan mixed fruit di atas swiss roll yg dah basah tu
Tuangkan jeli (cara buat jeli ikut jer cara2 kat belakang paket tu…jadi la)
Bila jeli dah keras skit, tuangkan custard (cara buat custard – campurkan 1 tin susu cair, 1 tin air, 3 sudu tepung custard, sesudu vanilla esen & gula secukup rasa - masak atas api sederhana sampai menggelegak..kacau tanpa henti nanti dia hangit – bila dah menggelegak dan warna dah berkilat, angkat, sejukkan ke suhu bilik)
Lepas tuang custard, letakkan mixed fruit lagi, pastu masuk lam fridge, pastu makan
No comments:
Post a Comment